Tol op autobahn vanaf 2015 zo goed als zeker

De meeste landen om ons heen hebben al een vorm van tolheffing. Zo wordt in Frankrijk en Italië al op grote snelwegen tol geheven, maar ook in Kroatië, Noorwegen, Portugal en Spanje is dat het geval.

Andere landen hebben weer een vignet zoals Bulgarije, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland.

Binnenkort kan aan het lijst met tol heffende landen Duitsland toegevoegd worden, want de Duitse CDU/CSU en SPD hebben een akkoord bereikt over tolheffing die gericht is op buitenlandse automobilisten op de Duitse autobahn.

En daar gaan wij dus ook mee te maken krijgen. Het Europees recht schrijft voor dat buitenlanders in een ander EU-land niet gediscrimineerd mogen worden, maar dat lijkt in dit geval toch aan de hand.

Aangezien de Duitsers dankzij lagere belastingen voor de tolheffingen gecompenseerd worden, is de vakantieganger  natuurlijk het haasje. Ik kijk er al naar uit hoe de EU hier tegen aan zal kijken en er zoals gewoonlijk niets aan zal doen.

Officieel is nog niets, de bedoeling is dat de wet ergens begin 2014 wordt aangenomen zodat de tolheffing vanaf 1 Januari 2015 een feit is. Gezien het debacle met de invoering van de tol voor vrachtwagens is het de vraag of ze dat ook daadwerkelijk halen. Mocht dat zo zijn, dan wordt het vanaf 2015 een stukje minder interessant om even een braadworstje in Düsseldorf te eten of een oktoberfeestje in München te crashen.

Het wachten is wat mij betreft nu totdat België de begin dit jaar in de ijskast geplaatste tolheffingsplannen ook weer afstoft.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: