Toyota Concept-i geef blik in de toekomst maar is een raar autootje

Als petrolhead heb je met sommige auto’s meteen een klik en met andere auto’s totaal niet. Die zouden dan bijvoorbeeld meteen de shredder in kunnen.

De door Toyota tijdens Consumer Electronics Show in Las Vegas gepresenteerde Concept-i valt wat mij betreft in die laatste categorie. Hoogtepunt van de auto is namelijk volgens het merk ‘Yui’, een soort van kunstmatige intelligentie waarmee deze concept de emoties van gebruikers herkent en anticipeert op hun behoeften.

Zo verschijnt bijvoorbeeld op de deurpanelen een tekste om de bestuurder of de passagiers welkom te heten en doen de koplampen door het geven van een knipoog hetzelfde. Het lijkt daarmee op een auto voor je 4-jarig zoontje, maar de Japanners zijn echt bloedserieus.

Verder communiceert de Concept-i met andere weggebruikers. Zodra de auto afslaat, lichten aan de achterzijde de woorden ‘Turning left’ of ‘Turning right’ op. Hij waarschuwt ook achteropkomende auto’s bij gevaarlijke situaties met de woorden ‘Watch out!!!’.

De Toyota Concept-i rijdt onder bepaalde omstandigheden autonoom en geeft een totaal nieuwe gebruikerservaring. Lichteffecten geven het interieur een bijzondere ambiance en bijvoorbeeld aan of de Concept-i wel of niet autonoom rijdt. Het stuurwiel lijkt op een gamecontroller en maakt deel uit van het verder minimalistische dashboard.

“De Concept-i moet autorijden warmer en vriendelijker maken.”, aldus Dr. Gill Pratt, CEO van het Toyota Research Institute (TRI). Links van het stuur van de Concept-i bevindt zich tenslotte een rond display dat Yui toont en de kunstmatige intelligentie in de vorm van een avatar.

Hoe serieus Toyota dit neemt, blijkt wel uit de 1 miljard dollar die het de komende jaren investeert om deze technologie op de markt te introduceren. Ik loop even naar een andere showroom rond die tijd als je het niet erg vindt…

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: