Toyota Fuel Cell: eerste productierijpe waterstofauto

Toyota laat de wereld vandaag kennis maken met de eerste Fuel Cell auto die het in productie neemt. De auto – voorlopig nog Fuel Cell Sedan gedoopt – komt in april 2015 op de markt in Japan. Europa en de VS volgen in de zomer van 2015, maar alleen in gebieden waar de waterstofinfrastructuur enigszins ontwikkeld is.

De onthulling, die in Tokio plaatsvond, laat alleen het exterieur van de Fuel Cell Sedan zien. Het interieur wordt op een later moment onthuld. Dat geldt ook voor de specificaties van de Fuel Cell auto.

De Fuel Cell Sedan is het resultaat van ruim 20 jaar onderzoek, ontwikkeling en testen. Toyota startte aan het begin van de jaren negentig met de ontwikkeling van de eerste Fuel Cell auto’s. In 2002 was de techniek al zo betrouwbaar, dat Toyota in Japan en de VS de eerste auto’s liet testen door bedrijven en overheden.

Sindsdien is dat testen niet meer gestopt en werd de techniek voortdurend verder verfijnd. De Fuel Cell auto die Toyota volgend jaar in productie neemt, heeft dan ook een range die gelijk staat aan die van een auto op benzine en het tanken neemt net zoveel tijd in beslag.

In de Fuel Cell auto bevindt zich een brandstofcelstack die elektriciteit opwekt door middel van een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. De elektriciteit zorgt voor de aandrijving van de wielen. De waterstof wordt opgeslagen in extreem sterke lichtgewicht waterstoftanks en de uitstoot bestaat uit alleen maar waterdamp.

Toyota Fuel Cell Sedan blauw waterstof auto h2o 2015 02 Toyota Fuel Cell Sedan blauw waterstof auto h2o 2015 04 Toyota Fuel Cell Sedan blauw waterstof auto h2o 2015 03

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: