Toyota maakt verbruik en richtprijs van nieuwe Prius bekend

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de vierde generatie Toyota Prius is de zuinigste een schoonste hybride die op de markt beschikbaar komt.

De nieuwe Prius is de allereerste Toyota die op het modulaire Toyota New Global Architecture (TNGA) platform staat. Hierdoor ligt het zwaartepunt lager dan voorheen, wat samen met een verhoogde carrosseriestijfheid zorgt voor een verbeterde stabiliteit en rijdynamiek.

Stekkeren overbodig

De innovatie van de Prius blijkt echter opnieuw vooral uit zijn grondig vernieuwde hybride aandrijflijn. Hiermee is de Prius de zuinigste en schoonste hybride auto die niet extern hoeft te worden opgeladen. Met zijn efficiënte 1,8-liter VVT-i Atkinson cycle benzinemotor (98Pk/72kW) en krachtige elektromotor (72Pk/53kW) is de nieuwe Prius gemiddeld 21% zuiniger dan zijn voorganger.

Het gecombineerde systeemvermogen bedraagt 122 pk/90 kW. De nieuwe nikkel-metaal (NiMH) accu is kleiner en kent betere prestaties.

Toyota-Prius-september-2015-12

CO2 vanaf 70 gr/km

Ook de elektromotor, benzinemotor en regeleenheid zijn compacter en lichter. De regeleenheid reduceert energieverliezen met 20% en de benzinemotor kent bovendien aanzienlijk minder wrijvingsverliezen (ook 20%), onder meer door het gebruik van olie met een lage viscositeit.

Dit alles draagt bij aan een zeer gunstig gemiddeld verbruik van slechts 3,0 l/100 km (NEDC); de CO2-emissies beginnen bij 70 gr/km (cijfers onder voorbehoud van definitieve homologatie).

De startprijs van de nieuwe Toyota Prius ligt onder de 30.000,- euro. Gedetailleerde prijsinformatie volgt in een later stadium. Medio februari wordt de Prius bij de dealer verwacht.

Meer informatie over de nieuwe Prius vind je hier.

Toyota-Prius-september-2015-19

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: