Toyota presenteert nieuwe Prius Plug-in hybride: jammer maar helaas

Toyota presenteert vandaag de nieuwe Prius Plug-in hybride een auto die dankzij nieuwe concurrentie en de belastingregels voor volgend jaar al bij voorbaat kansloos is op de Nederlandse markt. Jammer maar helaas voor de Japanners dus.

De nieuwe Prius Plug-in Hybrid is gebouwd op hetzelfde Toyota New Global Architecture (TNGA) Platform als de reguliere Prius. Dit platform kenmerkt zich onder mee door een laag zwaartepunt. De Prius Plug-in Hybrid valt verder op door eigen designkenmerken met vier LED-projectoren vóór en uniek vormgegeven LED-achterlichten die dus afwijken van de reguliere variant.

Dankzij de krachtige 8,8 kWh lithium-ion batterij kan hij tot circa 50 kilometer volledig elektrisch rijden; handig voor woon-werkverkeer. Volledig elektrisch rijden kan tot 135 km/h, afhankelijk van het ladingsniveau. Groot voordeel van de Prius Plug-in Hybrid is dat hij volgens Toyota ook met een lege batterij nog steeds zuinig is.

De Prius rijdt als plug-in hybride met zijn aandrijflijn van 90 kW/122 pk in druk verkeer zoveel mogelijk elektrisch. In twee uur is de batterij opgeladen. De auto laadt zelf de accu door o.a. regeneratief remmen, maar kan dat straks ook nog eens via het Solar Roof dat vanaf 2017 optioneel leverbaar is.

Als de auto geparkeerd is, vloeit de zonne-energie in de lithium-ion batterij. Als de Plug-in onderweg is voedt de zonne-energie accessoires zoals de airconditioning en de audio wat zorgt voor een lager brandstofverbruik.

Toyota Prius Plug-in hybride 2017 niet interessant 01

Doordat de CO2-emissie lager is dan 30 g/km komt de Prius Plug-in Hybrid in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze kan oplopen tot 4.900,- euro. Dit maakt het naast de lage 15% bijtelling (vanaf 174,- euro netto per maand) extra aantrekkelijk voor ondernemers. De Prius Plug-in Hybride komt overigens ook in aanmerking voor halftarief MRB.

Toyota meldt daarbij meteen dat de zeer complete Business Plus-versie minimaal 34.495,- euro moet gaan kosten. Die versie beschikt dan standaard al over zaken als:

  • Go Plus Navigatie gecombineerd met 8” Toyota Touch 2 multimediasysteem
  • Matrix LED koplampen
  • Lichtmetalen velgen
  • Climate control met gescheiden zones
  • Head Up Display
  • Parkeerhulpcamera achter
  • Full Smart Entry met startknop
  • Regen- en lichtsensor

Toyota Safety Sense standaard

Ook standaard is Toyota Safety Sense. Dit pakket actieve veiligheidssystemen bestaat uit radar-gestuurde Adaptive Cruise Control (ACC), Pre-Collision Safety System (PCS) met voetgangersdetectie, Lane Departure Alert (LDA), Automatic High Beam (AHB) en Road Sign Assist (RSA).

Luxury pack

Voor 1.500,- euro extra levert Toyota het Luxury pack met een draadloze oplaadmogelijkheid voor een mobiele telefoon, een parkeerhulpsysteem (SIPA) inclusief parkeersensoren voor en achter en JBL Premium audio met tien speakers.

Toyota Prius Plug-in hybride 2017 niet interessant 03

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: