Toyota presenteert TS040 HYBRID met als doel de overwinning op Le Mans

Toyota Racing valt de 24 uur van Le Mans aan met twee 1.000Pk  sterke, geheel nieuw ontwikkelde TS040’s HYBRID. Achter het stuur van de racewagens kruipen de zes rijders die we kennen van de twee voorbije FIA World Endurance Championship (WEC) LMP1-seizoenen: Wurz, Sarrazin, Nakajima, Davidson, Lapierre en Buemi.

Achter hun rug brult een 3,7-liter V8 benzinemotor, aangevuld door twee extreem krachtige elektromotoren die de TS040 niet alleen een enorme boost geven bij het accelereren, maar waardoor de raceauto bovendien aanzienlijk zuiniger is.

Met de nieuwe TS040 HYBRID gaat Toyota Racing voor haar derde achtereenvolgende seizoen de strijd aan in het FIA World Endurance Championship, met als hoogtepunt de 24-uursrace van Le Mans op 14 en 15 Juni. Vanwege het grote pakket nieuwe regels voor het 2014-seizoen, ontwikkelden de ingenieurs van Toyota Motorsport GmbH (TMG) een van voor naar achter geheel nieuwe bolide.

Toyota TS040 Hybrid Le Mans 2014 03

Het reglement van 2014 schrijft onder meer voor dat de banden én carrosserie smaller moeten zijn en dat het brandstofverbruik met 25 procent omlaag moet. De TS040 HYBRID kreeg daarom een aanzienlijk lagere luchtweerstand en een geheel nieuwe, liefst 1.000 pk sterke, aandrijflijn. Het maximale vermogen van het 3,7-liter grote V8-blok in de TS 040 HYBRID is 520Pk en het piekvermogen van de twee elektromotoren bedraagt 480Pk.

Ter vergelijking: de voorganger van de TS040 HYBRID reed afgelopen twee jaar rond met een 300Pk sterke elektromotor en een 3,4-liter groot V8 blok met 530Pk.

Bovendien is de TS040 HYBRID nu voorzien van vierwielaandrijving, waartoe op zowel de voor- als de achteras een elektromotor is gemonteerd. Bij het remmen en het loslaten van het gaspedaal fungeren die elektromotoren als generatoren. Via een supercondensator wint de aandrijflijn zo razendsnel energie terug om dat vervolgens bij het accelereren weer te kunnen gebruiken. Deze techniek maakt de auto niet alleen snel bij het wegrijden uit bochten, maar ook zuiniger.

De eerste race van het FIA World Endurance Championship-seizoen is op Silverstone (Engeland, 20 April). De laatste is op 30 November op het circuit in Sao Paulo in Brazilië.

Toyota TS040 Hybrid Le Mans 2014 02

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: