Toyota test waterstofauto bij -30 graden celsius

Terwijl automobilisten in het noordoosten van Amerika de afgelopen weken massaal strandden, zocht Toyota de extreme kou juist op. Enkele tientallen Toyota waterstofauto’s uit een speciale testvloot werden in Connecticut en Pennsylvania (Verenigde Staten) en Northwest Territories (Canada) door veelal reguliere bedrijven voor hun dagelijks verkeer ingezet bij temperaturen tot onder de -30 graden Celcius.

Vanaf 2015 neemt Toyota de waterstofauto (ook wel Fuel Cell Vehicle) in productie. Sinds enige tijd rijden in Amerika en Japan evenwel al een paar honderd testauto’s rond. Deze worden door bedrijven en organisaties voor hun dagelijkse mobiliteit ingezet, zodat Toyota de betrouwbaarheid van de techniek kan testen en verfijnen.

Toyota Fuel Cell Vehicle Polar Vortex 2015 FCHV waterstof 03

De Polar Vortex die het noordoosten van Amerika en Canada geselde, was een ultieme proef voor de waterstofauto’s van Toyota. “Na een sneeuwstorm in Connecticut, afgelopen week, wees de thermometer overdag nog altijd -20 graden aan”, stelt Mark Schiller van Proton Onside, een van de bedrijven die een vloot van 10 Toyota test-FCHV’s beheert.

Fluctuaties in temperatuur zijn genadeloos slecht voor de actieradius van een volledig elektrische auto. Maar dus niet voor Toyota’s waterstofauto. “Ondanks de kou, bleef de actieradius gelijk aan normale omstandigheden. De auto’s reden 300 mijl (zo’n 500 kilometer) op één tank.” In Yellowknife (Canada) zakte de temperatuur tot -30. Maar ook dat bleek voor de FCHV geen enkel punt.

De Toyota waterstofauto’s in deze testvloot hebben daarmee aangetoond in extremen te kunnen opereren. Eerder werd de aandrijflijn namelijk ook al aan een langdurige proeven in Death Valley onderworpen.

De productie van de Fuel Cell Vehicle (FCV) wordt volgend jaar opgestart. De auto zal in 2015 in Japan worden geïntroduceerd. De Japanse de overheid investeert flink in de waterstofinfrastructuur zodat rondom grootstedelijke regio’s volop getankt kan worden. In andere regio’s en landen in de wereld waar de waterstofinfrastructuur eveneens op orde is, wordt bekeken of de nieuwe waterstofauto ook geïntroduceerd kan worden.

Toyota Fuel Cell Vehicle Polar Vortex 2015 FCHV waterstof 09

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: