Turbo: Sterkste Porsche Cayenne is een Plug-in-Hybride

Porsche presenteert de sterkste en meest krankzinnige uitvoeringen van de Cayenne, de Turbo S E-Hybrid en de Turbo S E-Hybrid Coupé. Beide modellen beschikking over een vermogen van maar liefst 500 kW/680 pk en een maximumkoppel van 900 Nm. Daarmee wordt het een fluitje van een cent om de Eifeltoren achter in je eigen tuin neer te zetten.

Desgewenst knal je in 3,8 seconden richting de 100 km/h waarbij de pret ophoudt als de teller op 295 km/h staat. Insane als je weet dat we het hier hebben over een SUV die flink ten noorden van de 2,3 ton op de weegschaal zet. Dit alles wordt volgens Porsche bereikt dankzij de intelligente samenwerking van de 4,0-liter V8-turbomotor (404 kW/550 pk) in het vooronder en een elektromotor (100 kW/136 pk) die in de achttraps Tiptronic S-transmissie is geïntegreerd.

Bij de Cayenne Turbo S E-hybrid modellen is de elektromotor tussen de V8-motor en de achttraps Tiptronic S geplaatst. Beide motoren zijn met elkaar verbonden via een ontkoppelaar die is aangebracht in de hybride-module, de zogenaamde Electric Clutch Actuator (ECA).

De elektromotor zorgt in de rijmodus E-Power voor emissieloze aandrijving tot een maximum snelheid van 135 km/h en wordt middels het standaard aanwezige Sport Chrono Pakket verder gebruikt om de prestaties van de brandstofmotor nog verder te verbeteren. Deze techniek heeft Porsche overgenomen van de supercar 918 Spyder. De Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid en de Turbo S E-Hybrid Coupé rijden, onder optimale omstandigheden, tot een afstand van 40 kilometer puur elektrisch.

De lithium-ionbatterij bevindt zich onder de vloer van de bagageruimte en heeft een capaciteit van 14,1 kWh. Binnen 2,4 uur is de hoogspanningsaccu volledig opgeladen met de standaard 7,2 kW ingebouwde AC-lader via een aansluiting van 400 volt en 16 ampère. Het laadproces duurt zes uur op een conventioneel stopcontact met 230 volt en 10 ampère.

Het laadproces is te starten via de timer van het Porsche Communication Management (PCM) of via de Porsche Connect app voor smartphones en Apple Watch. De Cayenne E-Hybrid modellen beschikken standaard over een extra klimaatregeling die het interieur bij stilstand kan verwarmen of koelen.

Af fabriek zijn de Cayenne Turbo S E-Hybrid en de Cayenne Turbo S E-Hybrid Coupé zeer compleet uitgerust. Zo hebben de modellen standaard onder meer Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) inclusief Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB), 21"-inch lichtmetalen velgen in Aero-Design inclusief wielkastverbredingen die in de exterieurkleur zijn gespoten, Stuurbekrachtiging Plus en het Sport Chrono Pakket.

Ook standaard bij de Cayenne Turbo S E-Hybrid is adaptieve driekamer-luchtvering inclusief Porsche Active Suspension Management (PASM). Dat zorgt ervoor dat de bestuurder de vering van de auto zelf kan instellen, van relaxed rijcomfort tot pure sportwagendynamiek. Optioneel zijn lichtmetalen velgen tot 22"-inch en achterasbesturing beschikbaar.

Alle Cayenne-modellen worden standaard geleverd met LED-koplampen, een cruise control met instelbare snelheidslimiet, camera-gebaseerde bescherming voor voetgangers en parkeerhulp voor en achter – bij de Cayenne Coupé gekoppeld aan een achteruitrijcamera.

Verder zijn de nieuwe topversies van de Cayenne optioneel uit te rusten met onder meer led-matrix koplampen, een head-up display, een nachtzichtassistent met warmtebeeldcamera en Porsche InnoDrive inclusief adaptieve cruise control, rijstrookwisselhulp, verkeerstekenherkenning, actieve geleiding, kruispuntassistent en noodstopfunctie.

De Cayenne Turbo S E-Hybrid is verkrijgbaar vanaf 190.400,- euro, de Cayenne Turbo S E-Hybrid Coupé vanaf 194.200,-.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: