V8 met meer dan 450Pk voor Lexus nieuwe RC F

Lexus geeft de nieuwe RC F de krachtigste V8 die het merk in z'n jonge bestaan ooit ontwikkelde; met een slagvolume van 5 liter en het vermogen van ‘meer dan 450Pk’, wordt de RC F bovendien de meest potente Lexus uit de geschiedenis, de in beperkte oplage gebouwde supersportscar LFA uiteraard buiten beschouwing gelaten. Die meer dan 450Pk is natuurlijk nog een beetje vaag maar in de wandelgangen wordt gesproken over 466Pk dus laten we het ergens op tussen 450 en 470Pk houden.

2013.12.10 LPMPD

Vanzelfsprekend is de ultra sportieve RC F nauw verwant aan de RC coupé, maar kende wel een duidelijk eigen ontwikkeltraject. “De vorm van elk onderdeel is zorgvuldig ontworpen om bij te dragen aan de prestaties van de auto”, legt Yukihiko Yaguchi, chief engineer van de RC F, uit. “Van de unieke luchtuitlaat aan de achterzijde tot aan de vorm van de bumpers voor extra downforce en stabiliteit: alles staat in het teken van optimale motorprestaties en een geweldige handling.”

2013.12.10 LPMPD

De RC F is verder voorzien van een diep liggende spindle grill met een in F-patroon uitgesneden raster, een iets verhoogde motorkap met een fors luchtrooster, luchthappers in de voorbumpers en aerodynamische vinnen op het bodywork. Schiet de snelheidsmeter boven de 80 kilometer per uur, dan verrijst uit de achtersteven een aerodynamische achtervleugel voor extra downforce, die pas weer inklapt als er langzamer dan 40 kilometer per uur wordt gereden.

Lexus RC F V8 blauw coupe 2014 05

In het interieur wordt het uitgesproken design van de buitenzijde voortgezet. Onder meer de meters, het stuurwiel met schakelflippers, de (met leder beklede) sport-stoelen en pedalen werden speciaal voor de RC F ontworpen. Bovendien wordt de sfeer van het instrumentarium aangepast aan de vier verschillende rijmodi die de bestuurder kan kiezen. Niet alleen de kleur verandert, maar ook het soort informatie en manier waarop deze in het display wordt geprojecteerd, veranderen mee. Iets wat we al eerder zagen in de LFA.

De Lexus RC F debuteert op 14 Januari op de North American International Auto Show in Detroit. Wij kijken alvast uit naar een vergelijkende test met die andere snelle nieuwe coupé, maar dan uit Beieren.

Lexus RC F V8 blauw coupe 2014 06

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: