Vaarwel Alfa Romeo, het was leuk je gekend te hebben

Een dag of twee geleden schetste Fiat Chrysler CEO Sergio Marchionne de plannen voor de komende jaren van het concern. Belangrijk daarbij is de focus op het uitbouwen van Jeep en, je raadde het natuurlijk al, het verlagen van de budgetten voor Alfa Romeo.

Opnieuw tegenslag dus voor het Italiaanse merk van weleer en wat mij betreft één van de laatste stuiptrekkingen. Waar Marchionne initieel nog het plan had om Alfa Romeo in een paar jaar tijd uit te bouwen tot een concurrent van de drie grote Duitse merken (Audi, BMW, Mercedes) met een modelletje of 8 in de portfolio, lijkt nu dus wel zo'n beetje bekend geworden dat dat allemaal voorlopig niet gaat gebeuren.

Alfa Romeo Giulia QV Quadrifoglio Verde rood 2016 33

Alfa Romeo laat namelijk weten de investeringen in onderzoek en ontwikkeling en productietechnieken tot en met 2018 op een laag pitje te zetten. Mede door de tegenvallende verkoop in China als excuus.

Toch houdt het merk zoals het Italianen betaamt, nog steeds vol dat de Guilia nog dit jaar op de markt komt. Dat geldt zowel voor de extra vette als de normale versie die komende Maart gepresenteerd wordt.

Dan schijnt in 2017 een crossover te volgen en daarna nog een hatchback en een grote SUV. Sommige van deze modellen zelfs in wat extra smaken, maar dat verandert met de dag.

Oorzaak van dit alles is Jeep, dat het namelijk wereldwijd nogal goed doet de laatste tijd en natuurlijk niet China. Zo werden er in 2015 maar liefst 1,2 miljoen Jeeps verkocht. Tegen 2018 moeten dat er 2 miljoen worden en dat gaat ten koste van Alfa Romeo dus.

Wie had ooit gedacht dat de gloednieuwe Wrangler die in 2017 op de markt moet komen de ondergang van Alfa Romeo in zou luiden? Want laten we eerlijk zijn, al die mooie praatjes over investeringen en een rivival van het merk gelooft niemand meer.

Jeep_Wrangler_Black_Edition_2

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: