Vanaf Juni volgend jaar: McLaren P1 GTR Design Concept

McLaren presenteert dit weekend officieel de opvolger van de legendarische F1 GTR, de P1 GTR Concept. Met een vanafprijs van bijna 2,5 miljoen euro zal dit apparaat waarschijnlijk nog exclusiever worden dan de huidige P1.

Van de F1 heeft McLaren namelijk nog geen 30 exemplaren geproduceerd en het merk heeft al aangegeven dat ook de oplage van de P1 GTR beperkt zal zijn, al geeft het nog niet aan hoeveel er dat dan zullen zijn.

McLaren P1 F1 GTR Design Concept FIA 2015 02

De P1 GTR overtreft in specificaties de F1 GTR natuurlijk op alle gebieden. Zo is onder de kap een 3,8 liter V8-motor te vinden die voorzien is van 2 turbo’s en 1.000Pk levert.

Verder is de aandrijflijn geoptimaliseerd en staan de aerodynamica, grip en downforce volledig in het teken van een zo optimaal mogelijk presteren op het circuit. Zo is de spoorbreedte ten opzichte van de standaard P1 met 8 centimeter toegenomen en zijn 19”-inch lichtgewicht velgen gemonteerd.

McLaren P1 F1 GTR Design Concept FIA 2015 04

Er is echter één gebied waar de P1 z’n illustere voorganger nog niet in kan overtreffen en dat is een overwinning op het circuit. De F1 GTR wist in 1995 zelfs de 24-Uren van Le Mans te winnen. Met bovengenoemde specificaties lijkt een overwinning voor de P1 GTR slechts een kwestie van tijd, maar McLaren houdt de prestaties nog even geheim.

Bij de prijs inbegrepen zijn tenslotte toegang tot de McLaren F1-racesimulator, deelname aan zes internationale evenementen op circuits en een ontmoeting met designdirector Frank Stephenson.

McLaren P1 F1 GTR Design Concept FIA 2015 05

Mocht je geïnteresseerd zijn dan is het goed om te weten dat de Britten een tweetal aanbetalingen vragen, eentje van 250.000,- euro om je op de lijst voor een productieplaats te krijgen en een half miljoen als de fabricage van je P1 GTR daadwerkelijk start. Het resterende bedrag mag je, uiteraard inclusief lokale belastingen, bij afname voldoen.

Over de productie gesproken, die start naar verluidt ergens net voor de zomer van volgend jaar, als de laatste ‘normale’ P1 met productienummer 375 de montage hal heeft verlaten. Volgend jaar rond deze tijd zouden dan de eerste P1 GTR exemplaren hun rondjes op de circuits kunnen voltooien.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: