Vanaf komende herfst: compleet vernieuwde Audi A4

Het is inmiddels precies 25 jaar geleden dat Audi de A4 introduceerde en het is geen geheim dat dit model inmiddels voor de nodige hoofdpijn zorgt bij de hoge heren van het merk.

Zo is in ons land de populariteit van de A4 bijna gehalveerd ten opzichte van tien jaar terug. In vergelijking met de oer-A4 zit het merk nu zelfs op slechts eenderde van de verkoop. Tel daarbij op dat grote concurrenten BMW en Mercedes respectievelijk de 3-serie en de C-klasse flink vernieuwd hebben en het zal je niet verbazen dat de situatie voor Audi’s middenklasser niet rooskleurig is.

Om die reden kreeg de A4 vorig jaar nog een milde facelift die in feite bestond uit de komst van nieuwe bumpers, maar die was kennelijk toch niet voldoende om het tij in de verkopen te keren. Tijd om in te grijpen dus, terwijl achter de schermen al druk gewerkt wordt aan een nieuwe generatie van de A4 die veel sportiever zou moeten worden.

De gefacelifte A4 is te herkennen aan zijn bredere en plattere grille, waarvan de hoeken nu verder over de neus lopen, zeg maar in lijn met de designtaal van de nieuwe A1. LED-koplampen zijn voortaan standaard en tegen meerprijs uiteraard te voorzien van Matrix-LED-techniek. Ook aan de achterkant is de verlichting vernieuwd, zodat die kant ook weer fris is en meekan met de overige modellen van het merk. Kijk hieronder maar eens goed naar de verschillen:

De nieuwe A4 is 100% connected en het nieuwe MMI systeem laat zich voortaan bedienen als een moderne smartphone. Het touch display in de middenconsole staat daarbij centraal. Dit display geeft akoestische feedback en vervangt de druk-/draaiknop. Een 10,1”-inch hi-res display zorgt met duidelijke graphics en een heldere menustructuur voor optimaal gebruiksgemak.

MMI search reageert op tekstinput en stemcommando’s. Audi connect en connect plus geven toegang tot online diensten zoals Car-to-X. Door communicatie met de infrastructuur kan de A4 de bestuurder bijvoorbeeld informeren over de snelheid die aangehouden dient te worden om bij het volgende verkeerslicht ‘groen’ te krijgen.

Emergency call en service zijn altijd standaard en de My Audi app koppelt smartphones aan de auto. De nieuwe A4 is er met keuze uit drie instrumentenpanelen: twee gedeeltelijk analoge en de volledige digitale Audi virtual cockpit plus met 12,3”-inch HD-display (i.c.m. MMI plus). Een head-up display is optioneel.

In de Tour-, City- en Park-pakketten bundelt Audi geavanceerde assistentiesystemen voor extra comfort, veiligheid, gebruiksgemak en efficiency. In het Tour-pakket is de adaptieve cruise control met Stop&Go-functie inbegrepen. Dit systeem maakt gebruik van informatie van het navigatiesysteem, verkeersborden en Car-To-X-berichten.

Bij de marktintroductie deze herfst is er keuze uit zeven turbomotoren met vermogens van 110 kW/150 pk (A4 35 TFSI) tot 225 kW/347 pk (S4 TDI). Vier ervan beschikken over mild-hybrid technologie (MHEV) op basis van een 12V elektrisch systeem. Dit verlaagt het verbruik met maximaal 0,3 l/100 km. Alle motoren voldoen aan de Euro 6d-temp emissienorm. Alle nieuwe A4 modellen worden standaard geleverd met een automatische transmissie (zeventraps S-Tronic of achttraps tiptronic).

De nieuwe A4 Allroad Quattro heeft onder meer dankzij een 35 mm verhoogd onderstel, grote wielen en specifieke stylingdetails een extra avontuurlijk voorkomen. Hij combineert hoogwaardig comfort met goede offroad eigenschappen. Het optionele allroad-onderstel met damper control zorgt voor extra comfort en dynamiek.

De A4 Allroad Quattro is daarbij zeer veelzijdig. Net als de A4 Avant heeft hij een bagageruimte met een inhoud die kan variëren van 495-1.495 liter. De achterklep is elektrisch bediend. De A4 Allroad Quattro is leverbaar met keuze uit twee dieselmotoren en een benzine krachtbron.

Het vernieuwde A4-gamma staat komende herfst bij de dealer. De prijzen hebben we binnenkort voor je.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: