Vernieuwde Opel Insignia heeft driecilinder onder de kap

De nieuwe Opel Insignia debuteert in Brussel als Grand Sport, Sports Tourer en GSi en komt op de markt met een reeks nieuwe benzine- dieselmotoren die tot de meest efficiënte behoren in z’n klasse. Die motoren zijn uiteraard ook gekoppeld aan nieuwe versnellingsbakken met een nog geringere interne wrijving, waarmee het brandstofverbruik daalt en het comfort stijgt. Er is keuze uit een handgeschakelde zesversnellingsbak of automatische transmissies met acht of negen versnellingen.

Het aanbod van de nieuwe Insignia is overzichtelijker dankzij de nieuwe benzine- en dieselmotoren van één motorgeneratie. De 1,4-liter benzinemotor met 107 kW (145 pk) en de 1,5-liter dieselmotor met 90 kW (122 pk) vormen de basismotoren. De driecilindermotoren die ook geleverd worden in de nieuwe Opel Astra zijn tot 50 kilogram lichter dan voorheen.

Kort gezegd, de vorige alinea kun je vergeten, want een auto van het formaat Insignia met driecilinders en 122 of 145pk voortbewegen is niet iets wat je voor je plezier zou moeten doen.

Gelukkig zijn er ook nog de dikkere versies die aangedreven worden door 2,0-liter turbomotoren voorzien van vier cilinders. De dieselmotor volgt later, terwijl de benzinemotor 147 kW (200 pk) sterk is. In de sportieve Insignia GSi levert de 2.0 zelfs 169 kW (230 pk) vermogen waarmee dat ook meteen de meest interessante versie is. De 2,0-liter benzineversies zijn bovendien de eerste Opel-motoren met cilinderuitschakeling, waarbij bij lage belasting twee cilinders worden gedeactiveerd dankzij de variabele nokkenas.

Het brandstofverbruik van de nieuwe Insignia wordt ook verder gereduceerd dankzij de actieve grille met sluitbare lamellen, zowel bij de bovenste als onderste grille. Door thermische, elektrische en aerodynamische parameters te combineren voor het openen en sluiten van de lamellen in de grille, kan een indrukwekkend efficiënt verbruik gerealiseerd worden in realistische omstandigheden.

Niet alleen door de luchtweerstand te optimaliseren, maar ook door het afkoelen na het uitschakelen van de motor uit te stellen of door de motor sneller op te warmen na een koude start, wat met name in de winter aanzienlijke voordelen biedt. In vergelijking met de huidige Insignia is het NEDC-brandstofverbruik tot 18% teruggebracht, terwijl de gemiddelde CO2-uitstoot uitkomt op rond de 100 g/km. Daarmee behoort deze nieuwe Opel tot de meest efficiënte auto’s in zijn klasse.

De nieuwe Insignia wordt verder geleverd met LED-koplampen, variërend van energiezuinige LED-koplampen tot toonaangevende, adaptieve IntelliLux LED Pixel Light verlichting met 168 individuele LED-elementen in plaats van 32 voorheen.

Twee controle-units passen de bundels van groot licht in milliseconden aan. De een stuurt de informatie van de frontcamera naar een tweede ontvangende unit in de koplamp. Het grote aantal LED-elementen maakt zeer nauwkeurige aanpassing van lichtbundels mogelijk. Het met groot licht verlichte deel van de weg is groter dan voorheen en weggebruikers voor de auto worden nog nauwkeuriger uit de bundel ‘gesneden’. Dat betekent goed zicht in elke situatie zonder andere weggebruikers te verblinden.

Opel is er ook in geslaagd om de koplampen op de snelweg nog beter te laten werken. In bochten naar links schijnt de lichtbundel aan de linkerkant verder, zodat de bestuurder bijvoorbeeld verkeersborden eerder opmerkt. Bij een bocht naar rechts in snelwegmodus schijnt de bundel verder aan de rechterkant van de weg om verblinding van tegemoetkomend verkeer te voorkomen.

Zoals dat hoort bij een topmodel biedt de nieuwe Insignia een arsenaal aan assistentie- en infotainmentsystemen. Een nieuwe digitale achteruitrijcamera verbetert het zicht achterwaarts. De veiligheid bij het achteruit rijden van een parkeerplek is verder te verhogen met het optionele Rear Cross Traffic Alert, een waarschuwing voor kruisend verkeer tijdens achteruitrijden. Het systeem maakt gebruik van radarsensoren om objecten onder een hoek van 90 graden achter de Insignia te detecteren binnen een afstand tot 20 meter. Als die er zijn, krijgt de bestuurder een waarschuwing met geluid en visueel via het display.

Aanvullende assistentiesystemen zijn Forward Collision Alert met automatische emergency braking en voetgangersherkenning, Active Lane Keep Assist, dode hoek waarschuwing, Adaptive Cruise Control met emergency braking, verkeersbordherkenning, Advanced Park Assist en een Head-up display.

De adaptieve cruise control houdt de afstand tot het voorligger gelijk door automatisch te remmen en versnellen. In combinatie met een automatische transmissie kan het radargestuurde systeem de auto zelfs geheel tot stilstand brengen en een voorliggend voertuig volgen in de file.

Alle infotainmentsystemen zijn compatible met Apple CarPlay en Android Auto, van de Multimedia Radio en Multimedia Navi tot aan de Multimedia Navi Pro. Dit topsysteem biedt talrijke Connected Navigation services, zoals actuele verkeersinformatie, online kaartupdates en op verkeer anticiperende navigatie.

Als E-Call is geïnstalleerd wordt automatisch een noodoproep naar hulpdiensten gestuurd zodra de gordelspanners en de airbags in werking zijn gekomen. De bestuurder kan ook zelf hulpdiensten oproepen als dat nodig is met een druk op de rode knop.

Het hoogwaardige interieur is verder verfijnd, terwijl de ergonomisch gecertificeerde AGR-stoelen met veel comfortfuncties nu verkrijgbaar zijn met keuze uit verschillende bekledingsstoffen, waaronder leder en Alcantara. De Elegance- en Ultimate-uitvoeringen van de Insignia worden gekenmerkt door een hoge mate van comfort en klassieke uitstraling, terwijl de nieuwe Insignia GS Line en GSi zijn gericht op sportief ingestelde automobilisten.

Hoe dit alles gaat uitpakken voor je portemonnee melden we je binnenkort.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: