Vernieuwde Skoda Octavia heeft gezicht met vier ogen

Skoda heeft zijn bestseller op tal van fronten vernieuwd. De Skoda Octavia wordt vanaf het eerste kwartaal van 2017 leverbaar met een nieuw ontworpen front inclusief een vier ogen gezicht zoals we dat al ooit bij de Mercedes E-klasse zagen.

Verder zien we aanpassingen aan de achterzijde, geavanceerde rijassistentiesystemen, nieuwe infotainment- en connectiviteitsfeatures en nieuwe opties. De vernieuwde Octavia is er wederom als Hatchback en Combi en gaat zijn unieke positie in zijn klasse verder versterken.

In twintig jaar tijd, en sinds zijn herintroductie in 1996, hebben wereldwijd namelijk al vijf miljoen klanten voor één van de varianten uit de Octavia modelfamilie gekozen. Met de grondig vernieuwde Octavia geeft Skoda een passend vervolg aan dit succesverhaal en versterkt het merk zijn internationale positie.

skoda-octavia-hatchback-combi-facelift-2017-00

De vormen van de vernieuwde Skoda Octavia zijn verder gestroomlijnd, vooral aan de voorkant. De dubbele koplampen - naar wens in combinatie met full-LED technologie - bepalen samen met de scherpe kristallijn het aangezicht. Het merklogo heeft nog meer aan uitstraling gewonnen en prijkt in een karaktervol front dat krachtiger en breder is geworden.

De hoeveelheid ruimte binnenin de vernieuwde Skoda Octavia blijft tot de grootste in deze klasse behoren. Zowel de Hatchback als Combi biedt 1.782 mm aan interieurruimte en 73 mm aan beenruimte achterin. Hun bagageruimten meten respectievelijk 590 en 610 liter, en met de rugleuning van de achterbank neergeklapt zelfs 1.580 en 1.740 liter. Optioneel is er voor de Octavia Combi ook een elektrisch te openen en sluiten achterklap leverbaar.

Als onderdeel van alle vernieuwingen krijgt de Octavia ook nieuwe infotainmentsystemen. Alle vier – zowel de Swing en Bolero als de met navigatie uitgeruste Amundsen en Columbus – vertrouwen ze nu op touchscreens met een glazen design die al reageren op een lichte aanraking.

Het meest uitgebreide Columbus systeem krijgt een 9,2"-inch scherm, een WLAN hotspot en desgewenst een SIM-kaart module met LTE-snelheid voor een ultrasnelle internetverbinding. Dit systeem zien we overigens heel binnenkort ook terug in de facelift van de Volkswagen Golf die volgende maand gepresenteerd wordt.

Ook op het gebied van connectiviteit biedt de vernieuwde Skoda Octavia geavanceerde mogelijkheden. Skoda Connect is onderverdeeld in Infotainment Online en CareConnect. CareConnect is beschikbaar voor alle uitvoeringen (m.u.v. G-TEC).

skoda-octavia-hatchback-combi-facelift-2017-02

De vernieuwde Skoda Octavia zet ook een grote stap voorwaarts met het oog op assistentiesystemen, dankzij technologieën die tot dusver enkel in de middenklasse werden toegepast. Als de Octavia als trekkend voertuig wordt gebruikt, neemt de trailer assist de besturing over wanneer de auto langzaam achteruit rijdt.

Voorspellende voetgangerbescherming vult de Front Assist-functie verder aan. Daarnaast is de parkeerassistent verder geoptimaliseerd. Dankzij het radarsysteem aan de achterkant bieden Blind Spot Detection en Rear Traffic Alert nu ondersteuning bij respectievelijk het veilig wisselen van rijbaan en het achteruit rijden uit parkeervakken.

De rear-view camera geeft de directe omgeving rondom de auto weer op het centrale scherm. Een keur aan nieuwe features is toegevoegd aan het ruime ‘Simply Clever’ aanbod van de Octavia.

Voorbeelden zijn een instelbare sleutel waarmee verschillende gebruikers hun eigen voorkeursinstellingen kunnen opslaan, een verwarmd stuur, inklapbare tafeltjes in de rugleuning van de voorstoelen, bekerhouders die zijn toegerust op het ‘vasthouden’ van PET-flessen, en een uitneembare zaklamp in de bagageruimte van de Combi.

skoda-octavia-hatchback-combi-facelift-2017-03

De vijf TSI- en vier TDI-motoren combineren krachtige prestaties met een laag verbruik. Qua cilinderinhoud lopen ze uiteen van 1,0 tot 2,0 liter, waarbij het vermogen varieert van 63 kW/86 pk tot 135 kW/184 pk. Bijna alle motoren zijn in de nieuwe Octavia optioneel ook te combineren met een zes- of zeventraps DSG-transmissie.

Optioneel is voor het onderstel nu ook Dynamic Chassis Control (DCC) leverbaar, waarmee de stuur- en dempingeigenschappen zijn aan te passen via de standen Comfort, Normal en Sport. Het aanbod aan lichtmetalen velgen biedt keuze uit 16”-tot 18”-inch formaten en diverse nieuwe velgdesigns.

De Octavia is veruit het best verkochte model van de Tsjechische autofabrikant. Aan de bovenkant van zijn segment zet de Octavia nieuwe maatstaven op het gebied van ruimte, functionaliteit, veiligheid, design, comforttechnologie en value for money.

De vernieuwde Skoda Octavia Hatchback en Combi staan vanaf het eerste kwartaal van 2017 in bij de Nederlandse Skoda-dealer. De prijzen hebben we uiteraard ruim op tijd voor je.

skoda-octavia-hatchback-combi-facelift-2017-01

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: