Vijfcilinder symphonie: Cupra Formentor VZ5

Cupra presenteert vandaag het topmodel van het Formentor-gamma en het zal je niet verbazen dat deze VZ5 meteen de leukste is. Zoals de naam al doet vermoeden ligt er namelijk een vijfcilinder in het vooronder.

Uiteraard kennen we die al uit de Audi-stal maar dat mag de pret niet drukken. Het gaat dus om de 2.5 TSI die in de Formentor wel iets minder krachtig is dan bijvoorbeeld in de RS Q3 waarin deze 400 pk en 480 Nm levert.

De Cupra moet het natuurlijk met 10 pk minder doen, maar dat neemt niet weg dat ‘ie enkele tienden sneller op de 100 zit dan z’n concurrent van het merk met de vier ringen.

Die sprint is in slechts 4,2 seconden afgerond, de topsnelheid bedraagt 250 km/h. Standaard beschikt de Formentor VZ5 uiteraard over vierwielaandrijving en een DSG-automaat die voorzien is van zeven versnellingen.

De letters 'VZ' in de modelnaam staan overigens voor het Spaanse woord Veloz dat 'snel' betekent, maar dat even terzijde.

De VZ5 is verder te herkennen aan de twee schuin boven elkaar geplaatste koperkleurige eindstukken,
een aangepaste motorkap, een zwarte grille met matzwarte omlijsting en aangepast bumperwerk aan voor- en achterzijde, compleet met koolstofvezel details.

Twintig inch lichtmetaal, aangepaste remmen inclusief klauwen van Akebono en een ten opzichte van de Formentor 310 met één centimeter verlaagd sportonderstel maken het geheel compleet. Speciale met leer beklede 'Cupbucket'-sportstoelen en een speciaal stuurwiel doen de rest aan de binnenkant.

De Formentor VZ5 wordt in tegenstelling tot de overige modellen in het Formentor-gamma in een oplage van slechts 7.000 exemplaren gebouwd. Die zijn allemaal linksgestuurd mocht je dat nog willen weten.

De Cupra Formentor VZ5 komt in het laatste kwartaal van dit jaar op de markt, de prijs is nog niet bekend maar zal een flink eind in de richting van zes cijfers gaan is de verwachting.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: