Volkswagen krijgt ultimatum, Bosch waarschuwde al in 2007

Autofabrikant Volkswagen heeft tot en met 7 oktober om met een oplossing te komen voor het schandaal met dieselmotoren. De Duitse transportautoriteit KBA heeft dat ultimatum aan het bedrijf voorgelegd. Dat meldt de Duitse krant Bild volgens het Algemeen Dagblad.

KBA eist van de fabrikant maatregelen om de uitstoot waarheidsgetrouw te weergeven. Als dat niet gebeurt wordt de goedkeuring ingetrokken. Volkswagen mag dan géén enkele van de gemanipuleerde dieselauto's meer verkopen of verplaatsen. De autoriteit eist van de juridische afdeling van Volkswagen bindende maatregelen en een tijdschema.

Afgelopen week werd bekend dat het Duits autobedrijf met gemanipuleerde software in dieselauto's heeft gesjoemeld met de uitstootwaarden. Volgens Bild werd er bij intern onderzoek naar het dieselschandaal bij Volkswagen bovendien een omstreden document gevonden.

Bosch, die de testsoftware voor de dieselauto's leverde, zou in 2007 Volkswagen al hebben gewaarschuwd dat het aanpassen van de software illegaal is. Bosch waarschuwde toen al dat de software enkel bestemd mocht zijn voor interne testen en niet voor het autorijden op de weg.

Volkswagen Passat TDI BlueMotion

'Explosief document'
Volkswagen installeerde de software - die detecteert dat de wagen in een testomgeving rijdt en dan veel minder schadelijke stoffen uitstoot - in 11 miljoen dieselwagens. Deze wagens waren in werkelijkheid dus veel vervuilender dan op papier. Bild zegt over 'een explosief document' te beschikken. Bosch wilde tegenover de krant niet reageren en verwees naar de vertrouwelijksheidclausule die het heeft met zijn klant.

In Duitsland rijden ongeveer 2,8 miljoen auto's van Volkswagen rond met software die sjoemelt met de uitstootwaarden. Dat zei de Duitse mininster van Transport Alexander Dobrindt vrijdag.

VW-topman Martin Winterkorn moest woensdag opstappen door het schandaal. Dinsdag ging hij al diep door het stof in een videoboodschap. Hij beloofde beterschap voor de toekomst. Hij wordt opgevolgd door Matthias Müller (62), die eerder topman was van dochtermerk Porsche.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: