Volkswagen start in Januari met terugroepactie inzake dieselschandaal

Volkswagen zal in januari beginnen met de aanpassingen van de auto's met software waarmee kan worden gesjoemeld met de uitstootwaarden. Dat zei topman Matthias Müller woensdag in de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. De terugroepactie duurt waarschijnlijk tot het einde van het jaar.

De nieuwe topman, hij nam onlangs het roer over van Martin Winterkorn, denkt ook dat slechts een paar medewerkers betrokken waren bij het optuigen van de fraude. Opmerkingen dat Winterkorn er specifiek van af wist, ontkende hij.

Müller verwierp ook de suggestie dat Volkswagen de financiële markten te laat heeft geïnformeerd over de problemen. Volkswagen sprak al enige tijd sprak met de Amerikaanse milieudienst EPA over de zaak, voordat deze organisatie de fraude publiekelijk aan het rollen bracht. Daarna kelderde de beurskoers van het concern.

Porsche Matthias Muller

De Nederlandse importeur van Volkswagen, Pon, heeft inmiddels een tool online gezet waarmee automobilisten zelf kunnen checken of hun wagen de software bevat die de autofabrikant heeft gebruikt om te sjoemelen met uitstootwaarden.

Rijders van een Volkswagen, Audi, Seat en Skoda kunnen hun chassisnummer invullen en zien dan direct of hun auto betrokken is bij het dieselschandaal. Het hulpmiddel is te vinden op onder meer Volkswagen.nl en Audi.nl. In Duitsland heeft Volkswagen al een vergelijkbare tool op zijn sites gezet.

Type
In ons land moeten maximaal 160.000 auto's van nieuwe software worden voorzien. Volgens Volkswagen gaat het om wagens met het type dieselmotor EA189 EU5 met een motorinhoud van 1,2-, 1,6- en 2,0-liter.

Volkswagen heeft aangekondigd dat de auto's binnenkort naar de garage worden teruggeroepen en dat de bezitters van de voertuigen daarover persoonlijk worden benaderd.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: