Volkswagen Taigun: compacte SUV op basis van Up! is bijna productieklaar

Met de Taigun toonde Volkswagen eind 2012 zijn visie op een compacte en bereikbare SUV voor de ‘stadsjungle’. Op basis van de enthousiaste reacties is de auto verder ontwikkeld. Nieuw is een achterdeur waarop het reservewiel is gemonteerd. De nu bijna-productieklare Taigun debuteert op de Auto Expo in het Indiase New Delhi van 5 tot 11 Februari en is nog altijd gebaseerd op de Up!.

De Taigun is 3,86 meter lang (4,00 m met reservewiel achterop), 1,73 m breed en 1,57 m hoog (1,61 m met dakreling). Volgens het merk beschikt de Taigun over krachtige proporties en strakke, horizontale lijnen in combinatie met details als forse wielkasten, 17"-inch lichtmetalen wielen, offroad-aankleding, LED-verlichting in de dakreling en verborgen deurgrepen achter. De openingshendel voor de achterdeur vormt optisch één geheel met de rechter achterlichtunit.

Volkswagen Taigun Up SUV oranje 2015 04

De Taigun weegt slechts 998 kilogram. De voorwielen worden aangedreven door een nieuwe direct ingespoten driecilinder 1.0 TSI benzinemotor met een vermogen van 110Pk en een trekkracht van 175Nm. De sprint van 0-100 km/h duurt 9,2 seconden en de topsnelheid bedraagt 186 km/h. Mede dankzij het lage gewicht komt het officiële verbruik uit op 1 op 21,3 of 4,7 l/100 km (CO2: 110 g/km).

Volkswagen Taigun Up SUV oranje 2015 05

De vijfzits Taigun biedt heeft een bagageruimte met dubbele bodem. De inhoud bedraagt 280 liter of 996 liter met neergeklapte achterbank. De toegang is ideaal doordat het raam in de achterdeur apart is te openen. In het interieur zijn er volop bergvakken. Op het centrale bedieningspaneel zijn alle gangbare smartphones aan te sluiten. Met de Taigun Infotainment app zijn er volop online multimediamogelijkheden.

Het interieur zit volgens Volkswagen verder vol handige snufjes. Met de draaiknoppen in de ventilatieopeningen zijn luchtstroom en temperatuur te regelen (zie ook hier op het dashboard van de nieuwe Audi TT). De gekozen temperatuur wordt op minidisplays weergegeven. De interieuraankleding benadrukt tenslotte het off-road-karakter van de Taigun.

Volkswagen Taigun Up SUV oranje 2015 03 Volkswagen Taigun Up SUV oranje 2015 01 Volkswagen Taigun Up SUV oranje 2015 06

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: