Volvo onthult alvast enkele veiligheidstechnieken voor nieuwe XC90

Om vast een opwarmertje te geven voor de nieuwe XC90 die eind 2014 op de markt komt, een model waar Volvo uiteraard alle registers op het gebied van veiligheid voor open wil trekken, introduceert het Zweedse merk deze week vast enkele van de systemen die we in de toekomst en speciaal op dit model kunnen verwachten.

Volvo Veiligheidssystemen 2014 XC90 introductie 015

De introductie van de eerste generatie XC90's ging destijds ook gepaard met een tal van baanbrekende veiligheidssystemen. Één daarvan was ROPS - het Roll Over Protection System - dat omrollen van de auto voorkomt. Met de onthulling van deze nieuwe veiligheidsprimeurs op de XC90, bevestigt Volvo haar leiderschap in automotive safety, aldus Thomas Broberg."

Volvo Veiligheidssystemen 2014 XC90 introductie 014

Deze systemen maken onderdeel uit van Volvo's Towards Zero campagne, een campagne die als doel heeft om in 2020 het aantal verkeerslachtoffers en gewonden in nieuwe Volvo`s naar nul te brengen. Onderstaand een kort overzicht van deze nieuwe systemen:

  • Pedestrian Detection in het donker - Een wereldprimeur waarmee de detectie- en autobrake technologie effectief werkt in het donker. De detectietechnologie is in staat te reageren op automobilisten, fietsers en voetgangers. Een relevante innovatie want 40% van de verkeersongevallen vindt plaats in het donker.
  • Road edge en vangrail detectie met stuurassist - Deze feature detecteert of de auto de rand van de weg nadert en stuurt autonoom bij, door middel van stuurassist. Hiermee wordt de auto weer terug naar de weg geleid. Het detecteren van de werkelijke rand van de weg is een wereldprimeur en betekent dat dit systeem ook werkt op wegen waar de wegmarkering ontbreekt.
  • Adaptieve Cruise Controle met stuurassist - Deze technologie helpt de bestuurder in de rijbaan te blijven en spiegelt de bewegingen van het verkeer. Het systeem volgt dus automatisch zijn voorganger en is een belangrijke stap om volledig autonoom rijden te realiseren.
  • City Safety voor dieren is een functioneel systeem dat dieren detecteert en automatisch remt om een aanrijding te voorkomen. Het systeem werkt zowel overdag als in het donker. Deze technologie is ontwikkeld om ongelukken te voorkomen of de snelheid van de impact te beperken en wordt kort na de introductie van de nieuwe XC90 eind 2014 geïntroduceerd.
  • Car-2-Car communicatie stelt voertuigen in staat om met elkaar en de verkeersomgeving te communiceren. De mogelijkheden zijn hiermee eindeloos, door belangrijke informatie te delen en verspreiden wordt het verkeer niet alleen veiliger maar ook comfortabeler. De technologie werkt op basis van een in de auto gemonteerde zender evenals zenders in de infrastructuur, zoals verkeersborden en stoplichten.
  • Autonoom parkeren is een concepttechnologie van Volvo en laat een auto zelfstandig een vrije parkeerplek zoeken, terwijl de bestuurder is uitgestapt bij de entree van het parkeerterrein. Voor deze techniek wordt autonoom rijden gecombineerd met de detectie technologie en autobrake. Hierdoor zoekt de auto veilig een parkeerplek terwijl het detectie systeem reageert op voetgangers en andere weggebruikers. De snelheid en het remmen wordt aangepast aan de omgeving om een homogene verkeerssituatie te handhaven.

"Ons uitgangspunt is autonoom rijdende auto`s veilig in verkeersomstandigheden te laten bewegen waar ook niet-autonome auto`s en onbeschermde voetgangers zich verkeren," zegt Thomas Broberg. Volgend jaar meer.

%d bloggers like this: