Voor de echte liefhebber: Alfa Romeo Museum is weer geopend

De officiële opening van het Alfa Romeo museum vond afgelopen week plaats ter gelegenheid van de ‘world preview' van de nieuwe Giulia. Voor het grote publiek opent het museum zijn deuren op 30 Juni.

Het "La macchina del tempo - Museo storico Alfa Romeo" museum biedt plaats aan de belangrijkste stukken uit de historische Alfa Romeo collectie, die vanaf midden jaren zestig werd samengesteld. Het museum werd in 1976 geopend en in 2009 gesloten.

Als onderdeel van de wereldwijde herlancering van Alfa Romeo wordt het museum in Arese - symbolische locatie voor de geschiedenis van het merk - de basis van de wedergeboorte van het merk.

Eind 2013 werd architect Benedetto Camerana gevraagd een nieuw ontwerp te maken dat de herlanceringsdoelstellingen van Alfa Romeo en het behoud van het gebouw zou integreren.

Alfa Romeo Museum Arese 2015 06

Het complex werd compleet gerestyled en aangepast aan de nieuwe activiteiten en de verwachte bezoekersstromen. De werkzaamheden startten in de zomer van 2014 en de restauratie werd in minder dan 12 maanden voltooid door FCA Partecipazioni.

Het belangrijkste element in het ontwerp is de rode structuur die het gehele complex doorkruist: van het afdak boven de bezoekersingang, via de ingang naar boven tot aan het begin van de tentoonstellingsroute. Met de nieuwe roltrap als architectonisch element.
Langs de looproute zijn 69 modellen tentoongesteld, die niet zomaar de ontwikkeling van het merk vertegenwoordigen, maar de geschiedenis van de auto zelf.

Van de allereerste A.L.F.A. auto, de 24 HP, naar legendarische Mille Miglia winnaars zoals de 6C 1750 Gran Sport (bestuurd door Tazio Nuvolari) en de 8C Touring koetswerken. Ook de Gran Premio 159 "Alfetta 159" wereldkampioen Formule 1 auto (bestuurd door Juan Manuel Fangio), de iconische jaren 50 Giulietta en de 33 TT 12 zijn onder andere eeneens te bewonderen.

Alfa Romeo Museum Arese 2015 03

De essentie van het merk is samengevat in drie principes: Timeline, Beauty en Speed. ‘Timeline', staat industriële continuïteit; ‘Beauty', voor styling en design en ‘Speed', staat voor technologie en lichtgewicht. Aan elk principe is een verdieping van het museum gewijd.

Met een selectie van 19 auto's die de ontwikkeling van het merk het best vertegenwoordigen, beslaat Timeline' de gehele eerste verdieping. Elk model is vergezeld van een multimedia-informatie paneel. Voor meer informatie over de geschiedenis van elk model kunnen bezoekers in het "smart-tech station" toegang krijgen tot een interactief systeem.

De installatie getiteld "Quelli dell'Alfa Romeo" vertelt hoe een legende werd gevormd in meer dan 100 jaar, dankzij het werk van de duizenden mensen die hebben bijgedragen aan de groei van het bedrijf: arbeiders, monteurs, testrijders, designers, ingenieurs en witte boorden.

Alfa Romeo Museum Arese 2015 05

Het tweede deel van de tentoonstelling, op de begane grond, is ‘Beauty' en beschikt over verschillende themagebieden. De indeling is ontworpen met dynamische en vloeiende lijnen, die doen denken aan de stijl van de grote Italiaanse carrosseriebouwers: van 'I Maestri dello stile " (‘De design meesters") met 9 grote design voorbeelden uit de diverse tijdperken, tot "La Scuola italiana" (De Italiaanse School), met auto's gebouwd door Touring onder de naam Superleggera in de jaren ‘30 en '40.

In het midden "Alfa Romeo nel cinema" (Alfa Romeo in de film), gevolgd door "Il Fenomeno Giulietta" (het fenomeen Giulietta) en "Giulia: disegnata dal vento" (Giulia: ontworpen door de wind), met modellen die de groei van de economie en van de Italiaanse smaak in de jaren ‘50 en '60 onderstrepen.

Het derde deel is gewijd aan ‘Speed' en beslaat de hele ondergrondse verdieping. Dit is het meest opwindende gedeelte waar Alfa Romeo liefhebbers de sterren van Alfa Romeo's belangrijke overwinningen kunnen ontmoeten: van "Nasce la leggenda" (Geboorte van een legende), een spectaculaire multi-media ruimte met de sterren uit de legendarische races tussen de twee wereldoorlogen, het Formule 1 debuut van "Progetto 33" en "Le Corse nel DNA" (Racing in Alfa Romeo's DNA).

Alfa Romeo Museum Arese 2015 04

Bezoekers betreden vervolgens de "Tempio delle Vittorie" (Tempel van overwinningen), met slideshows, geluiden en filmbeelden van de 10 grootste triomfen in de geschiedenis van Alfa Romeo. De "reis" eindigt met een ludieke en spectaculaire finale: de "bolle emozionali" (emotionele bubbels') gewijd aan de wereld van Alfa Romeo, met 360° virtual reality filmbeelden en een full-immersion-ruimte waar bezoekers in interactieve fauteuils kijken naar 4D films gewijd aan de legendarische successen van Alfa Romeo.

Het museum is dagelijks - behalve dinsdag - geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Op donderdag tot 22.00 uur.

Alfa Romeo Museum Arese 2015 01

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: