Voor mensen die van Design houden: nieuwe Toyota Aygo

Toyota maakt van de gelegenheid gebruik om in Geneve de nieuwe Aygo te presenteren en dat is een opvallende verschijning geworden.

Want auto’s in het A-segment zijn doorgaans vooral aantrekkelijk omdat ze compact, praktisch en aantrekkelijk geprijsd zijn, maar David Terai, Chief Engineer van de nieuwe generatie AYGO, vond het tijd om daar nog een extra eigenschap aan toe te voegen: design dat verlangen oproept.

Toyota Aygo X wit zwart oranje 2015 06

Het meest opvallende aan de nieuwe Aygo is de duidelijke X-vorm die het vooraanzicht bepaalt. Zowel de dubbele grille als de gedistingeerde (en in het A-segment unieke) projectorkoplampen en de LED-dagrijverlichting maken hiervan deel uit, net als de buitenspiegels en zelfs de zijruiten.

Deze X kan worden besteld in een hele serie kleuren: van rood en blauw tot zwart, grijs, zilver of wit. Door een lekker contrasterende kleur te kiezen, bepaal je met de X zelf het karakter van de auto. En dat geldt ook voor de onderste rand van de grille, die net als de diffusor in een afwijkende kleur kan worden geleverd. Mocht de kleur later niet bevallen dan zijn de carrosseriedelen simpel te vervangen door exemplaren in een andere kleur.

Toyota Aygo X wit zwart oranje 2015 05

Net als de buitenkant, kan ook het interieur van de nieuwe Aygo helemaal naar eigen smaak worden aangekleed. Onder meer de panelen rondom het stuurwiel, versnellingspook, de luchtopeningen en het middenconsole zijn omwisselbaar.

Binnenin sprint de trapeziumvormige middenconsole direct in het oog. Daarin is een multimediasysteem van de nieuwste generatie te vinden: X-touch. De X-touch heeft een groot 7”-inch kleurenscherm met onder meer een achteruitrijcamera, Bluetooth, een radio, en een AUX- en USB-aansluiting.

Vanzelfsprekend kan de Aygo ook met een in de X-touch geïntegreerde navigatie worden besteld. Bovendien kan de X-touch overweg met MirrorLink™, een app die het scherm van je mobiele telefoon kopieert op het grote scherm.

Toyota Aygo X wit zwart oranje 2015 03

Omdat volgens Toyota veel Aygo-rijders in de stad wonen, moest het nieuwe model compact en overzichtelijk blijven. De A-stijlen zijn daarom dusdanig ontworpen dat de bestuurder ook in de stad een uitstekend zicht heeft op het verkeer. De auto zelf groeide 25 millimeter en is nu 3.455 millimeter lang.

Voor een nog betere stroomlijn werd het dak 5 millimeter lager gelegd, zonder de hoofdruimte te verminderen. Het passagierscompartiment groeide met bijna 1 centimeter in de lengte én de breedte. In de bagageruimte kan nu 29 liter meer mee: 168 liter tot aan de hoedenplank of zelfs 196 liter tot aan het duidelijk gewelfde dak. Bovendien is de laadopening 7,5 centimeter breder, waardoor het inladen van bijvoorbeeld de boodschappen nog makkelijker gaat.

Toyota Aygo X wit zwart oranje 2015 07

De nieuwe Aygo zal in Nederland direct leverbaar zijn in vijf verschillende uitvoeringen, te beginnen met de Aygo X. Toyota geeft elke Aygo een flink pakket veiligheidsvoorzieningen mee, met (vanzelfsprekend) onder meer zes airbags, ABS, VSC, TRC, EBD en Brake Assist. Maar ook Isofix bevestiging voor kinderstoelen is standaard, net als Hill Start Assist en een handige speedlimiter die je als bestuurder zelf kunt instellen.

Toyota Aygo X wit zwart oranje 2015 04

De Aygo X-play vormt het hart van de nieuwe reeks, en is de basis voor special editions als de X-cite en de X-clusive. Alle uitvoeringen – op de X-clusive na – hebben als kenmerk een zwarte X, die je als berijder naar eigen smaak kan laten omwisselen voor een andere kleur. De X-clusive heeft een zilveren X. De X-wave is de eyecatcher van de serie, met een groot canvas dak, 15”-inch lichtmetalen velgen en deels lederen interieur.

Toyota Aygo X wit zwart oranje 2015 08

Toyota rust de nieuwe Aygo uit met een nieuwe versie van de 1.0 liter driecilinder VVT-i benzinemotor. De motor levert een vermogen van 69Pk en een koppel van 85Nm.

In Nederland is de handgeschakelde versie altijd uitgerust met een Stop & Start systeem. Mede daardoor heeft het model eenbrandstofverbruik van minder dan 3,9 l/100 km en dat is goed voor een CO2-uitstoot van slechts 88 gram en dus een bijtelling van 14%.

Voor wie comfort zoekt, is de nieuw AYGO ook leverbaar als X-shift. Deze automaat kan door de bestuurder met schakelflippers achter het stuur worden bediend.

De nieuwe Aygo staat medio Juli in de Nederlandse showroom. De uitrustingsspecificaties en prijzen worden op een later moment bekend gemaakt.

Toyota Aygo X wit zwart oranje 2015 02

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: