IAA Live: VW Golf Plus wordt Sportsvan

Volkswagen breidt de Golf 7-familie uit met de nieuwe Golf Plus, die voortaan als Sportsvan door het leven zal gaan. Opmerkelijk is dat hij tijdens zijn debuut afgelopen dinsdag op de IAA gebukt ging onder de noemer ‘concept’, terwijl daarvan niet de gebruikelijke sporen te vinden zijn. Het productiemodel, dat halverwege 2014 gelanceerd wordt, zal dan ook nauwelijks tot niet afwijken van de gepresenteerde concept.

De Sportsvan blijft trouw aan z’n positionering tussen segmenten in. Zo biedt hij nog steeds maar twee zitrijen, terwijl de Touran er drie krijgt. In vergelijking met die laatste is hij ook nog steeds 5,6 centimeter lager en 5,9 centimeter korter. Maar tegelijk erft de Sportsvan wel enkele typische kenmerken van de stereotype MPV. Een over 18 centimeter verschuifbare achterbank bijvoorbeeld, maar ook opklaptafeltjes voor de passagiers achterin en opberglades onder de zetels.

Het ruimteaanbod ging er zowel voor- als achteraan op vooruit. Volgens Volkswagen kan je de Sportsvan vol mensen van 1,90 meter stoppen, zonder dat één van hen zich oncomfortabel hoeft te voelen. Het laadvolume is natuurlijk afhankelijk van de positie van de achterbank. Met alle rugleuningen rechtop is de standaard bagageruimte ten opzichte van de Golf Plus met 74 liter toegenomen. Leg alles plat en er past 1.512 liter in, een verbetering van 62 liter. Met de voorste passagiersstoel opgeklapt (een optie op alle versies) kan je voorwerpen tot 2,48 meter transporteren.

Moderne technologie ontbreekt uiteraard niet. Denk aan een verwarmbaar stuurwiel, massagestoelen als het op comfort uitkomt, dodehoek-detectie, een radargestuurde snelheidsregelaar die in de stad ook zelf remt en rijstrookassistentie. Er is ook een functie die het rijden wat levendiger moet maken en dat is het elektronische sperdifferentieel (een uitbreiding van de stabiliteitscontrole die werkt via de remmen). Dat systeem is er in eerste instantie om ervoor te zorgen dat er minder snel onderstuur optreedt en ten tweede (en minstens zo belangrijk) dat de Sportsvan niet geheel gelogen is.

Het verkrijgbare motor assortiment kennen we van de "standaard"  Golf. De turbobenzinemotoren leveren tussen de 85 en 105 pk, terwijl er gedieseld kan worden met 110 of 150 pk. Voor de 1.6 TDI Bluemotion geeft Volkswagen een gemiddeld verbruik van slechts 3,7 liter per 100 kilometer op bij een CO2-uitstoot van 95 g/km. Start/stop is standaard op alle versies en wie liever niet zelf schakelt kan op nagenoeg elke variant een DSG-automaat bestellen.

_MG_0031

3972044225_

Respect Copyright!
%d bloggers like this: