Wat gebeurde er vandaag 30 jaar geleden?

Vandaag precies dertig jaar geleden, op 22 april 1983, debuteerde het Spaanse automerk Seat in Nederland. De introductie van de allereerste Seat Ronda in ons land stond niet alleen symbool voor de nationale verkoopstart van Seat in Nederland, maar symboliseerde tevens de exportstart van de Sociedad Español de Automóviles de Tursimo S.A. (Seat). In drie decennia tijd verkocht Seat in ons land ruim 360.000 auto’s, met een absolute hoofdrol voor de Ibiza en de Leon.

02_SEAT_Ronda_Crono

360 duizend Nederlandse Seats geleden was Seat een florerende Spaanse autofabrikant die dertig jaar eerder, in 1953, met de 1400 het allereerste Seat-model van de band zag rollen. Die drie decennia aan innovatie en een nauwe samenwerking met de Italiaanse autofabrikant FIAT stonden aan de basis van de Seat Ronda, die in 1983 werd gelanceerd en waarmee de Sociedad Español de Automóviles de Tursimo S.A. een aanvang maakte met haar exportactiviteiten. Nederland beet in die activiteiten voor Seat het spits af en werd het eerste land buiten Spanje waar het merk vertegenwoordigd was.

03_SEAT_Ibiza_1e_generatie

De Ronda vormde in 1983 de officiële aftrap van het merk Seat in Nederland en zelfs in dat eerste jaar verkocht de toenmalige Seat-importeur Nibhart Car al 1.152 Ronda’s, waarvan er in totaal bijna 6.400 de landsgrenzen overkwamen. Nog datzelfde jaar volgde de Seat Fura, maar het was vooral de in 1984 gelanceerde eerste generatie Ibiza die het merk Seat in Nederland echt op de kaart zette. Het succes van dat model zorgde ervoor dat het Nederlandse dealernetwerk in Nederland zich in rap tempo uitbreide naar een landelijk dekkend netwerk van Seat-vestigingen. Dat gebeurde overigens grotendeels onder leiding van de nieuwe Seat-importeur Pon Car, die in 1986 de importactiviteiten van het merk overnam van Nibhart Car. Alleen al van die eerste generatie Ibiza verkocht Seat in Nederland ruim 42.000 auto’s, en de tweede en derde generatie van de Ibiza onderstreepten de populariteit van het compacte model nog eens extra.

GMG InkOptimizer

De Seats Malaga, Marbella, Toledo, Alhambra en Arosa verstevigden de positie van Seat in de jaren daarna nog verder, maar in het jaar 2000 was het na de Ibiza vooral de Seat Leon waarmee het merk aangaf dat het ‘here to stay’ was. Gestoeld op Volkswagen-technologie en een bovengemiddeld complete uitrusting zorgde de Leon er voor dat Seat in het segment van de compacte middenklasse een stevige positie innam, en ook onder zakelijke rijders een populaire keuze werd vanwege die complete uitrusting en de sportieve styling van het model. Dat jaar 2000 was voor Seat in Nederland overigens direct ook het meest succesvolle in de Nederlandse geschiedenis van het merk, met een recordverkoop van 24.249 auto’s, een resultaat dat naast de Ibiza en Leon ook op de conto’s van de Toledo, Cordoba en Arosa kon worden bijgeschreven.

05_Ibiza_range

Naast de personenauto’s maakte Seat met name gedurende de eerste twee decennia in Nederland ook furore met haar compacte bedrijfsauto’s. Modellen als de Seat Inca, Seat Terra en Alhambra Van zorgden door de jaren heen voor in totaal ruim 25.000 geregistreerde Seat bedrijfswagens. Met als topjaren 1999 en 2000, toen met name de Inca zo populair was dat er jaarlijks meer dan 3.000 Seat-vans in Nederland werden verkocht.

SEAT