Wie rijdt er eigenlijk nog een Toyota Prius?

Het was 1997 in de vorige eeuw toen Toyota vriend en vijand verbaasde door een auto met zowel een benzinemotor als een elektromotor in productie te nemen. ‘Prius’ staat voor ‘vooroplopen’ en inderdaad maakte de Prius de weg vrij voor efficiëntere en schonere mobiliteit. De Prius werd wereldwijd meteen gezien als een pionier wat betreft hybridetechnologie. Pas jaren later volgden andere automerken.

Vandaag de dag is het model een beetje in de vergetelheid geraakt omdat ieder merk wel minimaal één model dat gebruik maakt van hybridetechnologie in het gamma heeft. Het lijkt er op dat ook de Prius-rijders van het eerste uur voor iets anders gekozen hebben, want het is lang geleden dat ik een nieuwere generatie Prius op de weg heb zien rijden. Tijd voor een update dus moeten ze in Japan gedacht hebben.

Toyota heeft de grote lijnen van de Prius intact gehouden; een op zichzelf staand aerodynamisch design dus dat een bijdrage levert aan de milieuprestaties van de auto. De vierde generatie Prius staat op het modulaire voertuigplatform Toyota New Global Architecture (TNGA) met een extra laag zwaartepunt. Hierdoor ziet de Prius er niet alleen dynamischer uit, zo moet 'ie volgens Toyota ook rijden.

De wijzigingen betreffen onder meer de nieuwe voorbumper en scherper gelijnde Bi-LED-koplampen die de voorkant breder doen voorkomen. De mistlampen zijn voortaan rond en naar de onderste grille verplaatst. Doordat de motorkap iets verhoogd is, sluit deze beter aan op het design van de zijkant wat weer een evenwichtiger totaalbeeld geeft. De nieuwe horizontale achterlichten maken de make-over compleet.

De vernieuwde Prius is leverbaar met de keuze uit acht carrosseriekleuren. De kleur Emotional Red is vernieuwd en voortaan een Premium Metallic lak met een nog levendiger kleur dan voorheen. Daarnaast is de nieuwe lak Aqua Breeze Blue Metallic toegevoegd.

Toyota heeft de kwaliteitsbeleving van het interieur verhoogd door de toepassing van nieuwe kwalitatief hoogstaande materialen zoals de stoelbekleding. Ook de stoelen zelf zijn nieuw en bieden meer comfort en ondersteuning. Het interieur is verder voorzien van pianozwarte designaccenten, onder meer bij de middenconsole, de versnellingshendel van de standaard automaat en op het stuurwiel. De bedieningsknoppen van de verwarmbare voorstoelen zijn verhuisd naar de middenconsole waar ze beter onder handbereik zitten. Verder is de draadloze lader voor smartphones groter dan voorheen.

Het Toyota Touch 2 Go Plus navigatiesysteem van de Prius is uiteraard ook verbeterd en dat was nodig ook.

Het 7"-inch touchscreen is nu ook te bedienen door middel van swipen en in en uit te zoomen met knijpbewegingen. Hierdoor is het intuïtiever te bedienen. Het systeem reageert sneller en biedt voortaan ook spraakbesturing zodat de bestuurder de handen aan het stuur kan houden. Ook het standaard Head-Up Display is geüpgraded. Het bevat nieuwe ‘turn-by-turn’-navigatie met helderende en scherpere graphics.

Toyota levert de vernieuwde Prius als Dynamic of Executive. Tot de complete standaarduitrusting van de Dynamic behoren bijvoorbeeld Bi-LED-koplampen, Smart Entry, Climate Control, stoelverwarming vóór, een parkeerhulpcamera achter, een digitale radio (DAB+) en Bluetooth. De Dynamic uitvoering is optioneel uit te breiden met het Multimedia Plus Pack. Dit pakket bevat het Toyota Touch 2 Go Plus navigatiesysteem en JBL audio met 10 speakers. Ook de uitgebreide actieve veiligheid Toyota Safety Sense is aanwezig. Hiertoe behoren onder andere Adaptive Cruise Control, Lane Departure Alert met automatische stuurcorrectie, Pre-collision System, Road Sign Assist en Blind Spot Monitor.

De Prius Executive biedt bovenop de uitrusting van de Dynamic een elektrisch bedienbaar schuif-/kanteldak, een draadloze oplader voor smartphones, zwart lederen bekleding en een premium audiosysteem van JBL inclusief tien speakers. Inparkeren is extra gemakkelijk dankzij de parkeersensoren vóór en achter en Intelligent Parking Assist (IPA).

De vernieuwde Toyota Prius is leverbaar vanaf 32.995 euro en vanaf 15 april bij de dealer te zien.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: