Winterbanden in Duitsland alleen verplicht bij winterse omstandigheden

Met in het achterhoofd de weersvoorspelling voor komende dinsdag die zelfs vijftien (!) graden voorspelt, rijst natuurlijk de vraag of je in ons land überhaupt nog wel op winterbanden moet gaan rijden. Een veel gehoord argument is dat dat wel verstandig is aangezien ze bij onze Oosterburen verplicht zijn.

Maar is dat wel zo, of kun je gewoon met de auto op zomerbanden naar de kerstmarkt in Aken, Düsseldorf of het altijd gezellige Wuppertal?

Het antwoord op die vraag is uitermate simpel, namelijk ja zolang je het weerbericht maar goed in de gaten houdt. In Duitsland zijn winterbanden namelijk niet verplicht tenzij de weersomstandigheden daar om vragen.

Dat heet op goed Duits een situative Winterreifenpflicht, wat betekent dat je bij “Glatteis, Schneeglätte, Schneematsch, Eis- oder Reifglätte” alleen op winterbanden onderweg mag zijn. Let op, deze plicht geldt ook voor in het buitenland geregistreerde voertuigen. Op zomerbanden in de winter naar onze Oosterburen kan dus gewoon, mits je goed de weersverwachting in de gaten houdt.

Wanneer de auto met zomerbanden tijdens sneeuw en ijs gewoon geparkeerd wordt, hoeft je niet bang te zijn voor de gevolgen. Maar wanneer je toch met zomerbanden op winterse wegen wordt betrapt, krijg je een boete van 60,- euro plus een strafpunt in het centrale Duitse verkeersregister.

Mocht je in een auto van iemand anders wordt betrapt, dan krijgt de eigenaar een boete van 75,- euro en ook een strafpunt in het verkeersregister. Echt ernstig wordt het als er een ongeluk is gebeurd door het gebruik van zomerbanden. In dat geval kan de auto-eigenaar grove nalatigheid worden verweten en reken dan maar dat je verzekeraar je aansprakelijk probeert te stellen voor de financiële gevolgen.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: