Wintersporters opgelet: verkeerschaos in Alpenlanden verwacht vanwege weersomstandigheden

De komende dagen daalt de temperatuur overal in Europa tot onder het vriespunt en is er volgens Weerplaza grote kans op winterse buien. Dat kan leiden tot flink wat oponthoud op de wegen. Vooral terugkerende wintersporters moeten rekening houden met een zware terugtocht.

Zo'n 100.000 Nederlandse wintersporters kunnen zich volgens weer- en verkeersdiensten maar beter goed voorbereiden voordat ze terug naar huis rijden. In Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is al veel sneeuw gevallen en wordt het naar verwachting bijzonder guur.

Op veel plaatsen daalt het kwik tegen het weekeinde tot -10 graden en plaatselijk wordt het zelfs nog kouder. Voor enkele gebieden in Oostenrijk wordt zelfs bijna -25 voorspeld.

Een woordvoerder van de ANWB waarschuwde woensdag alvast voor accuproblemen als gevolg van de kou. 'Bij onze Duitse zusterorganisatie ADAC is de wachttijd nu al opgelopen tot negentig minuten. En het is vrijdag ook nog Driekoningen.' Dan hebben veel mensen vrij.

Sneeuwval

In Zuid-Duitsland en delen van Oostenrijk zorgde flinke sneeuwval gisteren al voor problemen op de weg. De Duitse Weerdienst heeft code rood afgegeven voor een groot deel van het zuiden. Dat lijkt op dit moment echter al teruggeschaald naar code geel en oranje voor het uiterste zuiden van het land.

Een storing trekt zaterdag in de loop van de dag Duitsland in. Eerst valt er sneeuw, later natte sneeuw en plaatselijk mogelijk ijzel in het westen van Duitsland. Hierdoor kunnen de doorgaande routes, zoals de A7 over de Fernpas, de A12 door het Inntal en de A14 door Vorarlberg, plaatselijk slecht berijdbaar zijn, wat tot flink wat extra reistijd kan leiden. Weerplaza raadt ook mensen die vanuit het Sauerland terug naar huis gaan aan zo vroeg mogelijk te vertrekken.

Overigens worden ook voor Nederland de komende dagen nog periodes met sneeuw verwacht. Daarna gaat het licht dooien en regenen, met als risico dat de regen aanvriest op de koude ondergrond. Gladde omstandigheden zijn dus voorgeprogrammeerd.

Op dit moment geldt daarom ook code geel voor het hele land behalve voor de Waddeneilanden. Niet dat daar iemand rijdt trouwens... Hoe het er nu op de Fernpas uitziet, zie je hieronder.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: