Yellow Submarine: Mercedes CLA35 AMG 4-Matic is officieel

Iedereen wist natuurlijk allang dat ‘ie ging komen, de vraag was alleen wanneer. Het antwoord is nu, want vandaag presenteert Mercedes na de A35 hatchback en A35 Limousine in de vorm van de CLA35 4-Matic de lekkerste instapper van dit trio.

De nieuwe CLA35 4-Matic is, tot aan de komst van de CLA45, het voorlopige topmodel in de CLA-klasse. Qua techniek is alles gelijk aan de twee eerder genoemde modellen. De 2,0-liter viercilinder turbobenzinemotor in het vooronder levert ook hier 306 pk en 400 Nm koppel. Een AMG Speedshift DCT 7G-tronic-automaat met dubbele koppeling en 4-Matic vierwielaandrijving zijn dus ook van de partij.

Met die krachtcentrale sprint de CLA dankzij de Race Start-functie in 4,9 seconden naar de 100 km/h en dat is één tiende langzamer dan de reguliere A35 Limousine. Opvallend, want de CLA zou juist de sportievere van de twee moeten zijn. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h en het verbruik zou 7,3 liter per 100 kilometer moeten bedragen.

Mercedes meldt dat deze CLA-versie dankzij diverse verstevigingen stijver is dan de reguliere CLA's. De montage van een aluminium plaat die onder de motor is geschroefd en twee diagonale balken aan de voorkant van de bodemplaat zouden hiervoor verantwoordelijk zijn.

Verder is de CLA 35 voorzien van een aangepaste stuurbekrachtiging met speciale tandheugel en variabele verhouding. Aan de vooras zijn nieuw ontwikkelde vaste monoblok-remzadels met vier zuigers en 350 mm grote schijven gemonteerd. De achteras is voorzien van vuistzadels met één zuiger en 330 mm grote remschijven.

De schijven zijn inwendig geventileerd en geperforeerd om de warmte beter af te voeren en remfading, ook bij extreme belasting, te voorkomen. De zilverkleurige remklauwen zijn voorzien van een zwart opschrift ‘AMG’.De uitlaat is standaard voorzien van een automatisch geregelde uitlaatklep.

De aandrijfkrachten worden via de standaard AMG Performance 4-Matic-vierwielaandrijving naar het asfalt gestuurd. Afhankelijk van de rijsnelheid, de langs- en dwarsacceleraties en de stuurhoek worden de aandrijfkrachten verdeeld, van alleen voorwielaandrijving tot een 50/50 verdeling over de voor- en achteras.

De CLA35 is te herkennen aan zijn grille met dubbele lamel en aan zijn afwijkende en sportiever gevormde bumpers aan zowel voor- als achterzijde. De dorpels zijn breder en uiteraard zijn 18”-inch velgen (19”-inch optioneel) aanwezig, net zoals een diffuser aan de achterzijde en bovenop de achterklep een subtiele achterspoiler. Aan weerszijden van de diffuser zijn twee uitlaateindstukken zichtbaar.

De frameloze portieren verschaffen toegang tot het interieur met de bekende volledig digitale displays. Het interieur kan optioneel worden voorzien van sfeerverlichting met 64 kleuren. Karakteristiek zijn ook de stoelbekledingen in lederlook ARTICO/ microvezel DINAMICA zwart met rode contrastsiernaden en rode veiligheidsgordels of lederlook ARTICO zwart/digitaalgrijs. De rode rand van het sierdeel in microvezel DINAMICA en de rode ringen om de luchtuitstroomopeningen vormen andere opvallende accenten.

Ook in de nieuwe CLA35 vervangt MBUX de voorgaande COMAND-systemen. Verschillende weergavestijlen onderstrepen de begrijpelijkheid van de bedieningsstructuur en worden gekenmerkt door 3D-graphics met hoge resolutie. Optisch versmelten de beide displays onder een gemeenschappelijk afdekglas tot een widescreen cockpit en benadrukken daarmee als centraal element de horizontale structuur van het interieurdesign.

Met de nieuwe optionele MBUX-interieurassistent kunnen bepaalde functies van het multimediasysteem contactloos worden bediend en kan het leeslampje in- en uitgeschakeld worden. De assistent kan onderscheid maken tussen de bewegingen van de bestuurder en de voorpassagier en herkent bepaalde handposities en handbewegingen.

Het interactiegedeelte voor de MBUX-interieurassistent bevindt zich voor het mediadisplay en loopt door tot de middenconsole, inclusief het touchpad tussen de bestuurder en voorpassagier.

De MBUX-interieurassistent herkent bewegingen in de richting van de verschillende bedieningselementen van het infotainmentsysteem. Beweegt de hand in de richting van het touchscreen, dan wordt de stoel van de persoon die het systeem bedient op het mediadisplay vergroot. De passende bedieningselementen zijn dan automatisch voorgeselecteerd.

In het radio- en mediamenu reduceert de MBUX-interieurassistent het aantal bedieningsstappen. In het navigatiemenu geeft het systeem de navigatie weer zodra de hand richting het touchscreen of touchpad beweegt, zodat een symbool direct kan worden geselecteerd.

Bij het weergeven van het camerabeeld kan de MBUX-interieurassistent – zodra de hand richting het touchscreen beweegt – de vier camerabedieningssymbolen van de 360°-camera op het scherm tonen. Zo kan er snel gekozen worden uit de beelden van de camera’s voor, achter, rechts of links.

De Mercedes CLA35 AMG 4-Matic staat later deze maand op de New York International Auto Show terwijl de Europese marktintroductie komende augustus plaatsvindt. Binnenkort hebben we de prijzen voor je inclusief de kosten van deze gave Sunshine Yellow kleur.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: