Zoals verwacht: nieuwe Audi TT en TTS Roadster

Audi presenteert de nieuwe TT Roadster en TTS Roadster. De nieuwe modellen hebben een lichte en compacte softtop, die na een druk op de knop in 10 seconden opent of sluit. De derde generatie van de TT en TTS Roadster is de meest innovatieve generatie tot nu toe.

Audi TT Roadster

Zo is de TT voortaan standaard uitgevoerd met een volledig elektronisch instrumentenpaneel, de Audi virtual cockpit.

De elektrisch bediende softtop van de nieuwe TT en TTS Roadster is leverbaar in drie kleuren en is volgens Audi een waar technisch hoogstandje. Zo zijn diverse onderdelen gemaakt van aluminium, magnesium en kunststof.

Audi TT Roadster

Daardoor weegt hij in totaal slechts 39 kilogram (3 kilo lichter dan de softtop van de voorganger). Bovendien is hij zeer compact: het neerklappen van het dak doet geen aanslag op de bagageruimte (280 liter). Het openen en sluiten kan zelfs met rijdende auto (tot 50 km/h) en duurt amper 10 seconden.

Audi TTS Roadster

 

De softtop is in alle opzichten uitstekend geïsoleerd. Hierdoor is de nieuwe TT Roadster duidelijk stiller dan zijn voorganger (-6 dB). Om het comfort bij open rijden verder te verhogen, zijn de TT Roadsters ook leverbaar met een windschot en/of nekverwarming. Opvallend detail: de radioantenne is onzichtbaar in de dakconstructie verwerkt.

Audi TTS Roadster

De Audi virtual cockpit voorziet de TT/TTS van een volledig elektronisch instrumentenpaneel. In plaats van ronde ‘klokken’ heeft de TT Roadster een 12,3”-inch display. De bestuurder kan daarbij kiezen voor een klassieke weergave met snelheidsmeter/toerenteller en voor de Infotainment-modus waarbij de navigatie centraal staat.

In de sportieve TTS Roadster is ook een speciale sport-modus beschikbaar waarbij de toerenteller prominent naar voren komt. Het MMI-/MMI touch-systeem is verder verbeterd. De menustructuur lijkt op die van smartphones en met de touchpad is inzoomen op bijvoorbeeld navigatiekaarten mogelijk. Evenals bij de TT Coupé is de bediening van airco/verwarming in de ventilatieroosters verwerkt.

Audi TT Roadster

De Audi TT Roadster-modellen maken gebruik van het Audi Space Frame op basis van het modulaire MQB-platform. In de structuur en de carrosserie is veel aluminium verwerkt en er wordt gebruikt gemaakt van hoogwaardige staalsoorten.

Door deze slimme combinatie weegt de nieuwe TT Roadster 2.0 TFSI met handgeschakelde transmissie ondanks diverse onderhuidse versterkingen slechts 1.320 kg.

Audi TTS Roadster

Alle voor de TT en TTS Roadster beschikbare motoren voldoen aan de Euro 6-emissienorm. Ze maken gebruik van directe inspuiting in combinatie met turbotechnologie en een Start-Stop-systeem is altijd standaard. De Audi TT Roadster 2.0 TDI ultra is goed voor een vermogen van 184Pk en een koppel van 380Nm. Dit model koppelt sportieve prestaties aan een gemiddeld verbruik van maar 4,3 l/100 km (CO2: 114 g/km).

Audi TTS Roadster

Ook de TT Roadster 2.0 TFSI is met 230Pk en 370Nm sterker dan ooit. Het topmodel is de TTS Roadster. Zijn 2.0 TFSI met 310Pk en een koppel van 380Nm zorgt voor een sprint van 0-100 km/h in 4,9 seconden en een topsnelheid van 250 km/h.

Door middel van een speciale schakelaar kan de bestuurder zogenaamde ‘soundflaps’ in de uitlaat bedienen. Het resultaat: een nog indringender sound van de motor. Quattro vierwielaandrijving is evenals Audi magnetic ride (adaptieve schokdemperregeling) standaard op de TTS Roadster en optioneel voor de andere modellen.

Audi TTS Roadster

Veel onderstelcomponenten van de nieuwe TT Roadster-versies zijn van aluminium. Dit verlaagt het onafgeveerde gewicht en dat draagt bij aan een precies stuurgedrag. Overigens is een stuurinrichting met variabele overbrenging (progressieve steering) standaard op alle modellen.

Ook de multilink achteras is een belangrijke factor in het meegeven van de dynamische rij-eigenschappen. Het elektronische stabilisatiesysteem ESC is desgewenst volledig uit te schakelen.

Audi TT Roadster

Bij alle TT Roadster-modellen zijn de aandrijfkracht en aangedreven as per wiel te variëren. Dit komt zowel stabiliteit als dynamiek ten goede. Voor nog meer dynamiek zijn de TT Roadster-modellen er ook in S-Line-uitvoering met specifieke uiterlijke kenmerken en een verlaagd sportonderstel inclusief Audi magnetic ride.

Alle TT Roadster-modellen zijn standaard uitgevoerd met onder meer Xenon plus-verlichting, airconditioning, MMI radio en de vermoeidheidsassistent. Daarnaast zijn diverse andere assistentiesystemen leverbaar waaronder Side Assist, Active Lane Assist, verkeerstekenherkenning en een parkeerassistent waarmee de Audi TT Roadster zichzelf in- en uitparkeert. MMI Navigatie plus met MMI touch is het top-infotainmentsysteem.

Audi TT Roadster

Dankzij Audi Connect met LTE-technologie komen naast online diensten zoals Google Earth en Streetview ook social media als Facebook en Twitter beschikbaar. Uiteraard is ook online streaming mogelijk.

De MMI-app geeft bijvoorbeeld toegang tot Aupeo! en Napster. Met de Audi phone box wordt de smartphone aan de auto gekoppeld. Dankzij de microfoon die in de gordel is geïntegreerd, is de geluidskwaliteit perfect, zelfs bij open rijden.

De TT Roadster-modellen worden in Maart volgend jaar in ons land geïntroduceerd, de TTS Roadster volgt later. De prijzen zijn nog niet bekend.

Audi TTS Roadster

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: