Zoek de verschillen: dit is de nieuwe Mini

Na de presentatie van de Vision Concept was het uiterlijk van de nieuwe Mini natuurlijk al geen geheim meer, dus vandaag is het tijd voor de productieversie.

En daarvoor moet je even goed kijken wat op de bovenstaande foto staat rechts toch echt de vernieuwde Mini afgebeeld.

Mini Cooper rood geel wit striping 2014 48

Meest in het oog springende verandering is natuurlijk de prominenter aanwezige hexagonale grille en de met chroom omlijste LED-koplampen. Ten opzichte van z’n voorganger is dit nieuwe kleintje ook weer iets gegroeid. Zo is hij 98 millimeter langer, nam zijn breedte met 44 millimeter toe en is ‘ie ook 7 millimeter in hoogte gestegen.

Mini Cooper rood geel wit striping 2014 17

Ook de bagageruimte is met 51 liter extra (211 liter totaal) een stukje groter. Deze maten gelden overigens voor de 3-deurs versie, voor het eerst in z’n bestaan komt er overigens ook een 5-deurs Mini. Die moet echter nog gepresenteerd worden.

De motoren zijn uiteraard vernieuwd, omdat aan de samenwerking tussen BMW en PSA een einde gekomen is. De oude 1.6 is nu vervangen door een 1,5-liter driecilinder met een vermogen van 136Pk en 220Nm koppel. Daarmee is deze nieuwe een stuk rapper dan z’n voorganger. De sprint naar de 100 km/h lukt nu in 7,8 seconden (was 9,1) en de topsnelheid ligt op 210 km/h. Volgens Mini bedraagt het verbruik daarbij 4,5 liter per 100 kilometer.

Mini Cooper rood geel wit striping 2014 39

Ook de diesel krijgt de beschikking over een 1,5-liter driecilinder, maar dan met een vermogen van 116Pk. Accelereren naar de 100 km/h neemt dan 9,2 seconden in beslag, terwijl het verbruik op slechts 3,5 liter uitkomt.

Uiteraard ontbreekt ook de potentere Cooper S niet. Deze krijgt geen driecilinder maar de beschikking over BMW’s bekende 2,0-liter viercilinder, nu echter voorzien van 192Pk en 280Nm koppel (300Nm met overboost). De ‘oude’ Cooper S had overigens 184Pk. De 0-100 sprint van de nieuwe gaat een halve seconde  sneller dan bij dat model: 6,7 seconden in plaats van 7,2.

Standaard heeft de Mini een handgeschakelde zesbak, een zestraps automaat is optioneel leverbaar. Vanuit BMW kennen we de Driving Experience Control waarbij de bestuurder uit een drietal modi kan kiezen waaronder waaronder de Green mode, analoog aan Eco Pro.

Op infotainment gebied is alles vernieuwd. Het grote middenscherm is maximaal 8,8”-inch groot en dankzij het Connected in-car-systeem krijgt de bestuurder de beschikking over real-time verkeersinformatie, internet en social media. Zoals we eerder al meldden zijn verder zaken als een head-up display, actieve cruise control en een parkeerassistent met achteruitrijcamera optioneel leverbaar.

Z’n publieksdebuut beleeft de nieuwe Mini op de Tokyo Motor Show én de LA Auto Show aanstaande woensdag. In het voorjaar staat ‘ie bij de dealer.

Mini Cooper rood geel wit striping 2014 37 Mini Cooper rood geel wit striping 2014 36 Mini Cooper rood geel wit striping 2014 20 Mini Cooper rood geel wit striping 2014 55

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: